2015. április 29., szerda

A KAMASZÉVEK



Fotó: Kamaszpanasz


A tizenkét-tizenöt éves kor közötti időszakban a hormonok végletes hatással vannak a gyermekekre. Az agy más üzemmódba kapcsol. A természet szándéka szerint ez a párkeresés időszaka. Számos afrikai törzsnél ebben a korban
kezdődik a nemi élet. Mivel a nemi energiák késztetése hatalmas, a gyerek nagyon érzelmessé válik. A hormonok hatására drámai érzelmi viselkedés változásnak lehetsz tanúja. Ez valóban nehéz időszaka a gyermeknevelésnek!
    Mivel az agy kezdetektől a túlélésre játszik, a kisgyermek szeretettel és gyengédséggel ragaszkodik az anyához, ám ahogyan növekszik és a hormonális szakaszba lép, mindez megváltozik. Teste fejlődésével és növekedés évei szexuálisan tudatossá válik. A hormonális változások kezdetével az agy felett a primitív ösztönök veszik át az uralmat. A természetben ez az az időszak, amikor beindulnak az őserők. Az anya és a gyermek közötti kötelék megváltozik, és a szülőkkel való kapcsolat is átalakul. A barátságok fontosabbá válnak, és a kamasz gyakran visszahúzódik. Ebben az életkorban természetes, ha a gyerek a szülők helyett a barátokat választja. Ez elvonja őt a szülőkhöz valló természetes kötődéstől és azokhoz kapcsolja, akiknek hasonló a szexuális energiájuk.
   A fejlődéssel a test feromonokat választ ki. Korábban a másik nem kevésbé tűnt vonzónak, a kislányok határozottan nem akartak a fiúkkal lenni, most azonban a fiúk már észreveszik a lányokat, akik láthatólag cseppet sem bánják, ha azok körülöttük legyeskednek. A test ebben a szakaszban mindkét nem esetében gyorsabban fejlődik, mint az agy logikus képességei.  A szükségletek hajtják őket és feszítik a testüket.
  Az agy kémiai változásai miatt a kamaszok szinte kizárólag ösztönből cselekednek. A változás ekkorra már valóban észrevehető. A gyerekek csak magukkal törődnek, és a szülők gyakran olyanokat mondanak, hogy "Téged már nem is érdekel, hogy mi történik?" vagy "A családod már nem is fontos?':
Az ilyen típusú párbeszédek évszázadok óta folynak. És miközben a kamaszok csak magukkal vannak elfoglalva, hirtelen érdekelni kezdi őket mások szexuális viselkedése és energiája.
     Az agy szerotonin- és noradrenalinszintjének kiegyensúlyozatlansága esetén mániás-depressziós zavarok jelentkezhetnek. A szerotonin- és noradrenalin szint kiegyensúlyozatlanságának egyik tünete a mély depresszió (az élni nem akarás), valamint az elkeseredés, a düh és az érzelmek kifejezésének képtelensége. Intuitívan beállíthatod a kamasz szerotonin- és noradrenalinszintjét, de segíthet az étrend megváltoztatása is.
   Mivel a társadalom hatalmas súlyt fektet a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrendre, a különböző agyi hormonok egyensúlyához szükséges lipidek nagy része nem jut a szervezetbe. A megfelelően kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos - bár sok szülőtől azt is hallhatod, mennyire nehéz rávenni a kamaszokat az étkezési szokásaik megváltoztatására. Az agyi fejlődésnek ebben a szakaszában hajlamosak azt hinni, hogy már mindent tudnak mindenről. Ez együtt jár az agy aktuális fejlődésével. A homloklebeny még nem fejlődött ki teljesen, ezért a gyerekek nagy része nincsen tisztában tettei hatásával, és hajlamos gondolkodás nélkül cselekedni. 
    Ebben az életszakaszban a test számos területen annyira gyorsan fejlődik, hogy gyermeknek nehéz kiegyensúlyozottnak maradnia. Sok szülő azért fordul hozzám, mert úgy érzi, elveszítette a gyermekét. Nem tudják, mit tesznek, hogy mit kellene tenniük, és nem tudnak dönteni a gyerekeikkel kapcsolatban, hiszen maguk a gyerekek is képtelenek a racionális viselkedésre. Néha megfeledkezünk arról, hogy ilyenkor a gyerekek részint fiatal felnőttek, részint pedig még növésben és fejlődésben lévő gyermekek. Ha visszaemlékeznénk arra, hogy nekünk is mennyi időbe telt tisztába jönni a dolgokkal, talán több együttérzés lenne bennünk irántuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése