2018. április 24., kedd

A szagok hedonisztikus csoportosítása


...a svéd Linné doktor… hét csoportba osztja a szagokat, a hedonisztikus, azaz élvezetet nyújtó tulajdonságaik alapján. Így aztán vannak az úgynevezett
1/fragrantes, azaz illatos, "jó" szagok, mint például a sáfrányé vagy a zöldcitromé;
2/utána jönnek az aromatícos, az aromás illatok, mint a citromfa, ánizs, fahéj vagy a szegfűszeg; vannak aztán
Carl von Linné
3/az ambrosiacos, az ambróziás, pézsmaillatú szagok;
4/az alliaceous, a fokhagyma és hagymafélék szaga;
5/a hircinos, a bakszagúak, úgy mint a sajt, hús vagy a vizelet szaga;
6/ a tetros, a kellemetlen, átható szagok, mint a trágya vagy a dió szaga; és végül
7/a nauseosos, az émelyítő szagok, mint például az ördöggyökér levének a szaga.

… Linné rendszere valószínűleg  kiválóan megfelel az ő biológiai céljainak,…de az esztétikai elvek más megközelítést kívánnak. Először is a látvánnyal kell foglalkoznunk. A színnel és megjelenéssel, és csak utána léphetünk tovább a szagokra, ízekre, utóízekre és így tovább.


Anthony Capella: A kávék költője
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése