2018. április 3., kedd

A női választójog illetve a szüfrazsett ellenes mozgalom



Forrás és további Szüfrazsettek elleni 1900-as képeslapok itt!

KABINETDESSZERT

Vegyünk egy friss, fiatal szüfrazsettet, adjunk hozzá egy nagy adagot

önnön fontosságából, és annyi körítést, amennyi csak tetszik. A miniszteri hivatal előtt állni hagyjuk, amíg fehérre nem izzik; tetszés szerint összekeverjük egy-két rendőrrel, sárban jól megforgatjuk, és amíg forró, szaladjunk vele gyorsan az őrszobára; hagyjuk forrni egy kicsit. 
Majd öntsük le mártírmártással. Költség - egy kevéske önbecsülés.
                                                                                                                  Daily Mail

 1897 -ben a  Nőszervezetek kampányt szerveznek a nők szavazati jogának törvénybe foglalásáért.
 1903-ban megalapították a Nők Társadalmi és Politikai Egyesülete nevű szervezetet, amely fő céljának a nők választójogának kivívását tartotta. A mozgalom szoros kapcsolatban állt az angol Munkáspárttal. Néhány év alatt rengeteg támogatót szereztek, sőt 1911-ben a miniszterelnöktől kaptak ígéretet arra, hogy a nők is megkapják a szavazójogot, a kormány azonban csendben meghátrált. Ennek következményeként hatalmas tüntetések robbantak ki, a mozgalom vezetői éhségsztrájkokat folytattak, sokukat bebörtönözték.
Több erőszakhullámot, bebörtönzést, éhségsztrájkot és kényszertáplálást követően elhalálozott vagy megőrült szüfrazsettek sorsa is benne foglaltatik a mozgalom történetében.

 1918-ban érték el Angliában a 30 év fölötti nők szavazati jogát, majd 1928-ban minden 21 év feletti nő általános szavazati jogot kapott. 
 Éhségsztrájk és kényszertáplálás

A bebörtönzött szüfrazsettek éhségsztrájkjai 1909-ben kezdődtek. A kormányzat a kényszertáplálás eszközével próbálta visszaszorítani a börtönökön belüli engedetlenséget. A szüfrazsett propaganda ezt a nőket különösen megalázó, kegyetlen, életveszélyes eljárásnak állította be, nem minden alap nélkül. A börtönorvosok a vita középpontjába kerültek, és halálos fenyegetéseket kaptak. A kormányzat törvényben próbálta szabályozni a helyzetet 1913-ban. Az éhségsztrájkot felfüggesztőknek enyhítést vagy eltávozást ígértek, de az új rendszer hamar megbukott, mert a börtönből kikerülő szüfrazsettek azonnal elrejtőztek a hatóságok elől, így 1914-től ismét folytatták a fájdalmas eljárásokat, aminek valóban jelentős elrettentő hatása volt.

A táplálék bejuttatására korábban betegeknél használt csövek túl vastagok voltak, így azok orron keresztüli brutális alkalmazása közönséges erőszaknak számított. Kitty Marion, aki 232 alkalommal eset át a tortúrán, megőrült – és ez nem volt egyedi eset. Előfordult, hogy egy nő összes testnyílását felhasználták a táplálék szervezetbe juttatására. A felháborodás hatalmas volt, és nemcsak a szüfrazsettek körében.

A szüfrazsettek minden alkalmat megragadtak, hogy a királyi párt és a közvéleményt szembesítsék a kényszertáplálás intézményével. Általában kis csoportokban igyekeztek megzavarni azokat az eseményeket, ahol a király vagy a királynő megjelent. Ilyenkor bekiabálásokkal vagy bérelt lakások ablakaikba elhelyezett transzparensekkel próbálták felhívni magukra a figyelmet. Néha személyesen kísérelték meg átadni petícióikat vagy röplapjaikat a királyi párnak.
 

Forrás: Internet és Názer Ádám
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése